Milyen alkoholszondát vegyek 2019-ben – Útmutató

Ezt tartsd szem előtt, ha alkoholszondát vásárolsz

Van néhány dolog, amire érdemes odafigyelni.

 • Milyen technológiát használnak? A legtöbb alkoholszonda üzemanyagcellás kivitelezésű (un. fuel cell) és rendkívül pontos. Egy másik típus félvezetős technológián alapul, ezekből habár meglepően kevés van a piacon, érdemes kerülni, ugyanis sok esetben megbízhatatlanok.
 • Szükség van-e kalibrálásra? Minden alkoholszondát kalibrálni kell, hogy megőrizze pontosságát. A szervizelés ideje sajnos egy kötelező velejárója a sportnak, ekkor rövid időre el kell búcsúzni a készülékünktől de ez sem tart tovább 1-2 hétnél. (Az Alkopronál mi cserekészüléket biztosítunk a kalibrálás idejére). 
 • Hogyan látod az eredményeket? A legtöbb szonda egy 4 számjegyű kijelzővel rendelkezik. Általában könnyen olvasható, LED háttérvilágítású képernyőről beszélünk. Válassz olyan szondát, amely gyors eredményeket mutat és kijelzője könnyen leolvasható. A leggyorsabb készülékek 10-15 másodperc alatt pontos értéket adnak.
 • A készülék mérete. Az alkoholszondák lényege, hogy hordozhatóak. Be kell, hogy férjen a zsebedbe, táskádba, hogy egyszerűen magaddal tudd vinni. Ha a fúvóka behajtható/levehető esetleg fúvóka nélküli készüléket veszel, az segít a helytakarékosságon.
 • Kompatibilitás okostelefonnal. Nem hangzik rosszul, ugye? Mindössze letöltöd a hozzá tartozó applikációt és az eredmények megjelennek a telefonodon. Vegyük figyelembe azonban, hogy ezek a készülékek már egy drágább árkategóriát képviselnek.
 • Visszaszámlálás. Némely szonda megsaccolja számodra, hogy a véralkoholszinted mikor lesz ismét nulla. A biztonság kedvéért azért félidőnél nem árt újra ellenőrizni.

Miért érdemes fontóra venned egy alkoholszonda vásárlását?

Alkoholos befolyásoltság alatt vezetni, dolgozni rendkívüli felelőtlenség és súlyos kihágásnak minősül. Ittas állapotban a saját életed és másokét is veszélyezteted.

Az alkoholszonda egy nagyon hasznos készülék. A fő okok, amiért az emberek megvásárolják:

 • Életet mentenek
  Amerikában minden 45. percben egy ittas sofőr megöl valakit. Az alkoholszondák ezen a számon segíthetnének.
 • Bírságokat előznek meg
  Ha ittas állapotban megállít a rendőr, az átlag pénzbírság kifizetéséért bizony mélyen a zsebedbe kell nyúlnod, főleg, ha még egyéb bírságok is járulnak a végösszeghez. Akár börtönbe is kerülhetsz.
 • Tudni fogod, mikor vagy józan
  Könnyen a megengedett limit felett lehetsz másnap egy átsörözött éjszaka után is, még akkor is, ha úgy is érzed, kipihent és energikus vagy. Egy alkoholszonda megmondja Neked, hogy pontosan mikortól is ülhetsz ismét volán mögé.
 • Nincs több találgatás
  Szonda nélkül senki nem tudja megállapítani, hogy véralkoholszintje a legális limit alatt, vagy fölött van-e éppen. Ha úgy érzed, éppen alig ittál egy kortyot és minden rendben, attól ez még nem biztos, hogy helytálló. A korod, súlyod, testfelépítésed, nemed, mind befolyásolják véralkoholszinted alakulását. Van, akinek meg sem kottyan egy üveg sör után pár órával vezetni, van, akinek viszont igen. Az alkoholszonda lézerpontos információval szolgál.

 

Alkoholszonda típusok

Az alkoholszondák az idők folyamán szignifikáns fejlődésen mentek keresztül. Jelenleg 3 főbb típusuk kapható.

Elektrokémiai üzemanyagcellás készülékek

Ezek az eszközök elektromos áramot használnak a kilélegzett levegőből vett minta alapján a véralkoholszint megállapítására. 2 elektróda van a cellában. Az egyik aranyból és platinából készült és az alkoholminta itt oxidálódik ecetsavvá. Minél több az alkohol, a reakció annál több elektront produkál. Az egyre több elektron pedig egyre erősebb elektromos áramot juttat a másik elektródába.

Az áram erőssége a kijelzőn jelenik meg számjegyek formájában. Az üzemanyagcellák nagyon kicsik és rendkívül gyenge árammal működnek, ezáltal az alkoholszondák tökéletesek hordozható készülékekké válnak. Egy másik előnye, hogy az eredményt nem befolyásolják olyan szennyeződések, mint az aceton (diabétesz esetén jellemző), szén-monoxid, vagy toluol. Élettartamuk körülbelül 5 év. Hátrányai, hogy gyártásuk költséges és megállapíthatatlan, hogy a mintha mélyen a tüdőből jött-e. Hamisan kaphatsz pozitív értéket, ha nemrég alkoholt fogyasztottál és a minta a nyáladból, nem pedig a véredből származik.

Text content