Alkoholszonda vásárlás – Ezekre figyelj oda (5 pontban)

Az alábbi cikkben össze állítottunk neked egy 5 pontból álló listát, hogy pontosan tudd, hogy milyen szempontokat kell figyelembe venned az alkoholszonda vásárlás folyamán. A cikk végén össze írtuk, hogy az egyes alkoholszondákat mikor és milyen célra válaszd.

1. Alkoholszonda vásárlás – Önellenőrzésre, vagy alkalmazottak ellenőrzésére?

Az első fontos kérdés, hogy saját célra szeretnéd használni az alkoholszondát vagy bizonyító erővel akár szankciót is alkalmazva a munkavállalókon. Ha pár sör után tudni szeretnéd, hogy mikor ülhetsz volán mögé, akkor a magánszemélyeknek szóló termékek közül tudsz választani. A Police és felsőkategóriás alkoholszondákat javasoljuk erre a célra.

Amennyiben a dolgozókat szeretnéd ellenőrizni szinte rendőrséi precizitással, akkor pedig a céges célra szolgáló alkoholszondák közül tudsz választani. 

2. Hány főt szeretnél ellenőrizni?

A komolyabb alkoholszondákkal, egymás után több személyt is tudsz ellenőrizni, anélkül, hogy felmelegedett vagy pontatlan értéket mutatna a készülék. Ár szerint tekintve az 50-60 ezer forintos készülékek általában szúrópróba szerű ellenőrzésre vagy kisebb létszám (5-10 fő) heti szintű ellenőrzésére alkalmas. Ha pedig egyszerre vagy egymás után több alkalmazott ellenőrzése a cél akkor pedig a 90 ezer forint felett lévő készüléket ajánljuk.

szonda vásárlás
Forrás: https://pixabay.com/hu/

3. Fúvókás, Tölcséres, vagy fúvóka nélküli készüléket szeretnél?

Pontosság szempontjából a fúvókás és a tölcséres alkoholszondák adják a legprecízebb adatokat a középkategóriás alkoholszondák között. Viszont, ha gyorsan akarsz több embert nagy pontossággal ellenőrizni, akkor az alábbi már már rendőrségi pontosságú készülékek fogják adni a legmegbízhatóbb értékeket: FIT-033, Raptor.

A tölcsért és a fúvókákat időközönként tisztítani kell. Szonda vásárlásnál természetesen lehet plusz tölcsért és fúvókákat is venni, hogy gördülékenyebb legyen az ellenőrzés és ne kelljen a tisztítással bajlódni, hanem csak egyszerűen kicserélni a fúvókát. Ha pedig magasabb kagetóriás fúvóka nélküli alkoholszondát vásárolsz, akkor nem kell bajlódni a cserélgetéssel és tisztítással.

4. Kalibrálható, vagy Nem igényel Kalibrációt!

A komolyabb alkoholszondákat időnként kalibrálni kell, vagy szenzort kell cserélni. Azok az alkoholszondák, amik nem igényelnek kalibrációt azok 2-3 év használat után sajnos pontatlanná válnak és nem lehet őket javítani.. A kalibrálható alkoholszondák viszont, ha az idő múlásával veszítenek is a pontosságukból, úgy a kalibráció után újra pontos értéket fognak mutatni. Nagy általánosságban véve, évente egyszer érdemes kalibrálni az alkoholszondát vagy pedig akkor ha látjuk, hogy romlik a pontossága.

5. Akkumulátoros, vagy Elemes?

Pontosságban és hatékonyságban nincs különbség az elemes és akkumulátoros alkoholszondák között. Az akkumulátorok előnye, hogy nem kell idővel cserélni mint az elemeket, hanem fel lehet tölteni. Hosszabb távon kifizetődőbb egy akkumulátoros alkoholszonda vásárlás.

Források:

  1. https://hu.wikipedia.org/wiki/Alkoholszonda
  2. https://hu.wikipedia.org/wiki/Az_alkohol_hat%C3%A1sai_az_emberi_szervezetben